Zašto je Sitonija naše omiljeno mesto za letovanje

sitonija grcka leto

U zadnjih pet godina, moja porodica i ja ne menjamo našu destinaciju za letovanje. Pitate se zašto je to tako? Da mi je neko pre pričao da ću biti taj tip koji se vraća na isto mesto, ne bih verovala. Ali mi smo pronašli ono što nam odgovara i sigurno ćemo još neko vreme ostati pri tome.
Grčka je, kao što svi znaju, divna zemlja. More je lepo, čisto, toplo. U zavisnosti od lokacije postoje peščane, kamenite ili šljunčane plaže, neke okružene šumom borova. Naša omiljena destinacija je Sitonija. Prošli smo ovo poluostrvo uzduž i popreko i svaki deo ima svoje čari. 

S obzirom da su nam deca mala, više smo statični što se tiče lutanje i izleta, ali vremenom to ćemo promeniti. Smeštaj biramo apartmanski, jer volimo sami da pripremamo hranu u vreme kada nama to odgovara. Gledamo da bude bliže plaži, baš zbog dece, jer izbegavamo najjače sunce od 11 do 16h. Dan nam izgleda ovako: buđenje oko pola 8, kafa na terasi sa pogledom na mirnu pučinu. Doručak pa plaža, odmor, kupanje i uživanje. Zatim se vraćamo u apartman na odmor i dremku (porodično), pa lagani ručak. Povratak na plažu sve do zalaska Sunca, a onda tuširanje i sušenje. Veče iskoristimo za šetnju, ili neku društvenu igru na terasi. Kada deca zaspu, mi još malo uživamo u mirnoj večeri uz laganu muziku. 

Osim što preko dana uživamo u sunčanju i plivanje, otkrili smo i snorkeling – površinsko ronjenje. Oduševljeni smo ovom aktivnošću, i sa maskama i perajima porodično idemo u istraživanje. Nekada još pecamo sa obale, i uhvatimo neke sitnije ribice koje vraćamo nazad u vodu. 

sitonija halkdiki grcka platanitsi

Svako letovanje jedno veče odvojimo za odlazak u Porto Cuofo, gde ima divnih restorana sa svežom ribom, koja se tek izlovila iz mora. Na samoj “ivici” ovog poluostrva, popularno nazvanog još i “prsta”, vazduh ima drugačiji miris, miris otvorenog mora. 

Obiđemo još i šetalište u Nikitiju i luku, gde se mogu videti neki lepi primerci jahti i brodova usidrenih. Odvojimo jedan dan i za Tiguania plažu, koja je jedna od najlepših, ali u poslednje vreme je velika gužva. Ali suncobrani sa trskom daju osećaj neke egzotične destinacije, koju verovatno nikad nećemo videti. 

Od suvenira, kući obavezno nosimo maslinovo ulje, koje najčešće kupimo od domaćina kod kojih smo smešteni, zatim med i propolis – ovo iz dva razloga: prvi, jer je na Sitoniji zabranjeno prskanje i oprašivanje, a drugi jer u Gčkoj pronađemo med od iglica bora i med od narandži. 

Sitniju preporučujemo svakom ko voli malo divlje prirode, čisto more i ljubazne domaćine. Jedino što može da se ne svidi na ovom divnom parčetu raja jesu insekti, kojih ima stvarno mnogo, ali i za to Grci imaju rešenje u vidu sprejeva i raspršivača. Zanemarljivi nedostatak naspram svih čarolija koje ćete pronaći na ovom divnom mestu. Prema našem iskustvu, i iskustvu naših prijatelja i poznanika – ko jednom letuje na Sitoniji, uvek se vraća. Ima nešto magično, što se uvuče u srce i zbog čega se svaki povratak očekuje kao dugo čekani povratak kući. Zato letovanje u Grčkoj za nas je uvek samo jedno – odmor na Sitoniji.