Zakintos – ostrvo za svačiji ukus

zakintos letovanje

Zakintos, Navagio plaža

Zakintos, ili, kako ga grugačije zovu, ostrvo kornjača, je treće po veličini grčko ostrvo u Jonskom moru. Glavni grad ostrva je istoimeni Zakintos. Ono, po čemu je Zakintos poznat jesu, pre svega predivne plaže i noćni život. Mnoge plaže ovog ostrva su nagrađene plavom evropskom zastavicom, kao priznanje za čistoću i kvalitet. Najpoznatije su Banana beach, Keri beach, Agios Nikolaus beach, Xigia beach, Tsivili beach, Gerakas, Marathonisi i naravno najpoznatija od svih, kao zaštitni znak ostrva, Navagio. Navagio plaža se nalazi na severozapadnom delu ostrva. Karakterišu je beli sitni pesak, plitka voda i puno školjki. Do nje se može doći samo brodom. Popularno, je još nazivaju i Shipwreck (brodolom), zbog nasukanog broda na samoj plaži.

zakynthos-719643_1280

Gerakas plaža

Zakintos, odnosno mesto Laganas, važi za jednu od najpoznatijih party destinacija u Grčkoj. Noćni život u Laganasu počinje u ponoć i završava se ujutru. Najveći broj uživalaca noćnog provoda su Englezi, zatim Srbi, a možete sresti i ponekog Skandinavca. U glavnoj ulici letovališta, nalazi se veliki broj kafića i klubova sa dobrim žurkama. Takođe, i preko dana možete posetiti raznolike tematske žurke na beach barovima duž gradske plaže.

zakintos kornjace

Maratonisi ostrvo

Na ostrvu postoji puno mest koja treba posetiti. Tu je ostrvo Maratonisi, mesto gde Careta careta kornjače polažu jaja. Vožnja od Laganasa do ostrva traje pola sata. Najpopularniji je, svakako, izlet do Navagio plaže, kao i do Keri pećina, i to sve brodićem. Autobusom možete otići do Banana plaže i to besplatno. Jedino što će Vam trebati u povratku, je račun sa beach bara, koliki god ceh da ste napravili, račun Vam služi kao karta u povratku. Treba pomenuti i panoramski obilazak autobusom, kao dobar način da se upozna ostrvo, vide sve lepote, pejzaži, čuje dosta o istoriji i kulturi ostrva. Pored Laganasa, veoma popularna mesta kod naših putnika su i Argasi i Tsivili.

zakintos muzej

Vizantijski muzej u Zanteu

Nikako ne smete zaobići predivan glavni grad. Zante se nalazi na jugoistočnoj strani ostrva u zalivu. Ispunjen je lepim građevinama, crkvama, trgovima, koje odišu Venecijanskim uticajem. Glavne znamenitosti grada su: trg i muzej posvećeni pesniku Dionisosu Solomosu, crkva Svetog Dionisosa, biblioteka grada, muzej ikona i vizantijski muzej.

Za posetioce ostrva, kojima noćni život i veliki broj plaža nisu dovoljni, preporučujemo posetu akva parku Water Village, koji zauzima površinu od 40 000 metara kvadratnih. Akva park pored svog klasičnog sadržaja nudi restoran pool bar, snack bar, prodavnicu suvenira, mini golf.

Sve u svemu, Zakintos je jedno kompletno i raznoliko ostrvo. Svakako, noćni život je ovde neprikosnoven, ali za ljubitelje prirode i avanturiste, toplo preporučujem da upalite automobil i krenete u osvajanje lepota ostrva.